Wie is De Koperen Kogel?

Kempischer dan ‘Raf Pauwels’ kan een naam amper klinken. Die doordeweeksheid had de Lierse-spits in kwestie ongetwijfeld in de vergetelheid doen belanden, ware het niet dat de VRT-redactie ruim twintig jaar ge­leden met de meest welluidende bijnaam aller tijden op de proppen kwam:

‘De Koperen Kogel van Konings­hooikt’

Die woorden nestelden zich in mijn tienerbrein, niet alleen van­wege de muzikaliteit ervan, maar ook omdat ik verwantschap voelde met Rafke Pauwels.

Veel had te maken met onze beider haarkleur. In mijn jeugd bleek mijn ‘rostekop’, ‘helm’ of ‘zwaailicht’ niet altijd een sociale troef, maar 'als Rafke Pauwels het tot in eerste klasse kon schoppen, dan ik misschien ook’, droomde ik. Net als hij was ik immers een aanvaller die bij White Star Lauwe de rechterflank onveilig maakte met zijn snelheid (zie foto). Helaas zijn er geen YouTube-beelden die dat kunnen bevestigen, zodat die ‘snelheid’ en ‘onveilige rechterflank’ een slordige vijftig kilogram later niet bepaald geloofwaardig klinken. Ook van Pauwels zijn online trouwens amper beelden te vinden. Twee miskende talenten: nog een gelijkenis!

Toen ik de bal steeds meer inruilde voor de pen, bleef ik de herinnering aan ‘De Koperen Kogel’ koesteren. En nu, zo’n twee decennia later, haal ik de bijnaam van onder het stof om er mijn bedenkingen, meningen of nostalgische mijmeringen over voetbal en andere sporten mee te ondertekenen. Best een toepasselijk pseudoniem, zo bleek toen ik grasduinde in mijn oude stickerboeken. Want toen mijnheer Panini zich nog de moeite getroostte om bij elke voetballer een woordje uitleg te voorzien, omschreef hij Rafke Pauwels als volgt:

‘Blijft graag aan de kalklijn staan om daar zijn snelheid optimaal te kunnen exploiteren.’ Of nog: ‘Wordt zelden negentig minuten opgesteld en fungeert vaak als (suc­­ces­­rijke) joker.’

Ook ondergetekende Koperen Kogel staat aan de zijlijn, maar dan aan de andere kant. Als een soort supersub kijk ik eerst toe, om daarna zo spits en gebald mogelijk raak te schieten - in een tweet van 140 lettertekens, een iets langere Facebook-post of een column op deze website.

Sport is nu eenmaal mijn passie. Een passie die ik blijkbaar ernstig genoeg neem om er anderen mee te bestoken. Maar ik mag hopen dat mijn woorden tot enige relativering stemmen. Een korrel zout kan van pas komen.

Thijs Delrue aka De Koperen Kogel
info@dekoperenkogel.be