15/06/21 Tarik Ongun is een sadist. Of stekeblind. Of een lafaard. Of alle drie.

Tarik wie?

Tarik Ongun, grensrechter in de wedstrijd Hongarije-Portugal.

Het hele (volgestouwde!) Ferenc Puskas-stadion, de commentator en uw dienaar hadden meteen door dat de Hongaarse invaller Schön een meter buitenspel liep. Maar Ongun gaf geen krimp.

Hij liet Schön doorlopen, kappen, schieten en scoren.

Schön beleefde het delirium van zijn leven - scoren op een EK, tegen Portugal, in een stadion vol landgenoten - maar kreeg na twee seconden een koude douche.

Ongun stond te zwaaien met zijn vlaggetje.

Afgekeurd.

Buitenspel.

Natuurlijk.

Maar waarom die arme jongen twee seconden in de waan laten dat hij de held van de natie is?

Omdat broekschijter Ongun zijn ballen in het kamp van de VAR legde.

Maar dan vraag ik me af: wanneer heeft die VAR hem verteld dat het wel degelijk buitenspel was (hopelijk gepaard gaand met een ouderwetse uitbrander als: ‘Heb jij stront in je ogen misschien dat je dat zelf niet ziet?’)

Het viel me op dat Ongun vlagde zodra het schot van Schön de doellijn overschreed. Kreeg hij de bevestiging dan precies op dat moment, omdat de VAR pas mag ingrijpen na een goal? Of kreeg hij dat al enkele seconden eerder te horen, en moest hij wachten om zijn gruwelijke daad te stellen?

Ik kan alleen maar besluiten dat de uitvinder van die regel onmogelijk een aanvaller kan zijn geweest. Nooit zelf gescoord in elk geval. Waarschijnlijk is het een verdediger. Type Rüdiger misschien. Geen echte voetballer dus, maar… een sadist. Met grensrechters als Ongun als gehoorzame slaven. Mocht Ferenc Puskas niet moddervet geweest zijn toen hij stierf, hij draaide zich om in zijn graf.

’s Avonds, tijdens Frankrijk-Duitsland, was het weer van dattum. Tot tweemaal toe zelfs. Maar toen kon ik de twijfels van de lijnrechter nog enigszins begrijpen. Kylian Mbappé loopt namelijk zo snel dat je zelfs gaat twijfelen aan de wetten van de fysica. (Niet handig voor mijn oudste zoon, die morgen examen fysica heeft. Maar mijn jongste zoon zal wel content zijn als hij opstaat. Zijn pronostieken vandaag waren 3-0 voor Portugal en 1-0 voor Frankrijk. Een grotere kenner dan zijn vader.)

Tot slot: Frankrijk - meer dan Portugal - heeft bevestigd wat ik vreesde. Lukaku geeft me tegenwoordig het gevoel dat België altijd meer kan scoren dan de tegenstander… tenzij tegen Mbappé. Hoe gaan we die afstoppen?

De Koperen Kogel